8 Mart 2019
Sayı: KB 2019/10

Gerici kuşatmayı ancak işçi sınıfı kırabilir!
Haklarımız ve geleceğimiz için sınıfa karşı sınıf!
“AKP’yi geriletmek” adına savrulma!
Berkin Elvan ve dava süreci
Kredi teşvikleri işe yaramıyor, batık krediler artıyor
Kani Beko’ların grev düşmanlığı
Sermayenin “Rönesans”ı, işçinin Ortaçağ’ı üzerinden yükseliyor!
Lastik sektörü ve işçilerinin durumu üzerine
Burjuvazinin ümidi: Kornilov’un darbesi
TKİP VI. Kongresi kapanış konuşması…
Uzun soluklu bir devrimci yürüyüş!
Kapitalist küresel ekonomide “baharın” sonu
Küresel ısınma
Struma’dan Aquarius’a göçmen gemileri
Kadın işçilerin örgütlenme ve mücadele sorunları
Düzen partilerine verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var!
ODTÜ’de gerici baskı ve yasaklara karşı mücadelenin olanakları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kredi teşvikleri işe yaramıyor, batık krediler artıyor

 

Türkiye kapitalizminin krizinin bankacılık sektörü ve krediler üzerindeki yansımaları devam ediyor. Bankacılık sektörünün toplam kârı Ocak ayında geçen yıla kıyasla yüzde 29 düşerken, takipteki krediler de 100 milyar liraya ulaştı.

BDDK’nın Ocak ayı sektör verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kârı 3,21 milyar lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde 4,54 milyar lira olan toplam kârlar böylece 1 yılda yüzde 29 düşüş kaydetti. Toplam krediler de 2018 sonuna kıyasla yüzde 0,7’lik azalma kaydederek 2,38 milyar liraya geriledi.

Bankaların takipteki kredileri (batık) Ocak ayında 100 milyar liraya dayandı ve toplam kredilere oranı yüzde 4,03’e yükseldi. Batık kredi oranı Aralık ayında yüzde 3,87 seviyesindeydi. Bu oran, yüzde 5,59’a ulaştığı 2009 krizi sonrasında rekor seviyelere çıkmıştı.

KOBİ’ler ve konut sektörü için kredi teşvikleri

Öte yandan borçlanmayı teşvik ederek, kredi balonunu şişirerek ekonomiyi canlandırmaya çalışan AKP iktidarı, hem kredi faizlerini düşürmeye hem de yeni kredi teşviklerine devam ediyor. Ziraat Bankası konut ve ihtiyaç kredilerinde faizleri düşürme kararını alırken, KOBİ’ler için de yeni kredi paketi açıklandı. Hazine garantili, toplamda 25 milyar liralık “KOBİ Değer Kredisi-2” hayata geçirilse de, KOBİ’lerin kullandığı kredilerde takipteki kredilerin oranı Ocak’ta da yükselişini sürdürdü.

KOBİ’lerin batık kredilerinde de bir yılda yüzde 77’lik artış oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı itibarıyla KOBİ’lerin kullandığı toplam 512,7 milyar liralık kredinin 25,6 milyar liralık kısmı takip altına (batık) alınırken, bu yılın Ocak ayı itibarıyla batık kredi tutarı 45,5 milyar liraya çıktı. KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerin tutarı ise 609 milyar lirayı buldu. KOBİ’lerin kullandığı toplam kredilerde batık kredilerin oranı bir yılda yüzde 4,99’dan yüzde 7,4’e çıktı.

Ziraat Bankası önceki gün yaptığı açıklamada, 4 Mart itibarıyla konut kredilerinin faiz oranını aylık yüzde 1,28’e, ihtiyaç kredilerininkini de yüzde 1,53’e indirdiğini açıklamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kentsel dönüşüm için kredi teşviki sunacağı bildirildi. Buna göre, İller Bankası aracılığıyla 4 milyar liralık kredi sunulacak.

 

 

 

 

OECD: Türkiye ekonomisi bu yıl daha fazla küçülecek

 

AKP şefleri, ekonomiye ilişkin manipülasyon ve demagojilerinin dozunu, seçimler dolayısıyla son dönemde daha da arttırırken, krizin derinleşeceğinin sinyalleri gelmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisine dair 2019 yılı küçülme tahminlerinde aşağı yönde değişikliğe giden kuruluşlara Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de eklendi.

6 Mart günü “Ara Ekonomik Görünüm Tahminleri Mart 2019” başlıklı raporunu yayınlayan OECD Türkiye’nin yıllık GSYH büyüme tahminlerini revize etti. İlerleyen günlerde TÜİK’in açıklayacağı 2018 yılı GSYH’sına dair OECD’nin tahmini yüzde 2,9 büyüme oldu. Bununla birlikte OECD, 2019 yılı için ‘küçülme’ tahminini yüzde 1,8 olarak değiştirdi. Bir önceki raporunda bu yıl ekonominin yüzde 0,4 küçüleceğini tahmin etmişti. Kuruluş, 2020’de ise ekonominin yüzde 3,2 büyüyeceği tahmininde bulunuldu.

Raporda, Türkiye ekonomisine dair yapılan değerlendirmede “Zayıf güven, şirketlerin yüksek borç servis yükü, sıkı para politikası ve Euro Bölgesi piyasalarındaki zayıf talep yurt içi ve dış talep üzerinde hâlâ baskı yaratıyor” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan kimi kesimler Merkez Bankası’nın faizleri düşürmeye başlayacağı iddialarında bulunsa da, MB faiz kararını ve değerlendirmelerini korudu. MB Para Politikası Kurulu’nun 6 Mart’ta gerçekleşen Mart ayı toplantısında faizler, beklendiği üzere değiştirilmedi, politika faizi yüzde 24’te kaldı.

Konuyla ilgili MB’den yapılan açıklamada, iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama ve “fiyat istikrarına yönelik riskler”in devam ettiğine değinilerek “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

 

 

 

Fiyatlar yine arttı: Yıllık enflasyon yüzde 19,67

 

AKP iktidarının aylardır devam eden sözde “enflasyonla topyekûn mücadelesi” yüksek enflasyona “topyekûn” çözüm üretemiyor. Ekim ayında başlatılan kampanya sonrasında TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarında kısmen düşüş sağlansa da başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yüksek enflasyon devam ediyor. Kısmi düşüşler de “enflasyonla mücadele” programından öte, krizin etkisiyle ekonomi ve talepteki zayıflamadan kaynaklanıyor.

4 Mart’ta TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı TÜFE rakamlarına göre, fiyatlar önceki aya kıyasla 0,16, geçen yılın Şubat ayına kıyasla yüzde 19,67 arttı.

AKP iktidarının tanzim satışlarının gıdadaki enflasyonda etkili bir çözüm üretemediği de rakamlarla ortaya serildi. Harcama grupları içerisinde yıllık en fazla fiyat artışı gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Gıda fiyatları geçen yılın Şubat ayına kıyasla yüzde 29,25 arttı. Fiyatlarında bir yılda en fazla artış yaşanan diğer gruplar sırasıyla, yüzde 28,08 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 27,59 ile ev eşyası, yüzde 20,45 ile eğlence ve kültür, yüzde 19,79 ile lokanta ve oteller oldu.

Gıda, fiyatların Ocak ayına kıyasla en fazla artış kaydettiği gruplar arasından da eksik olmadı. İlaç zamlarının ayyuka çıktığı Şubat’ta aylık en fazla fiyat artışı yüzde 2,48 ile sağlıkta oldu. Sağlığın ardından aylık yüzde 1,64’lük yükselişle eğitim ve yüzde 0,90’lık artışla gıda ve alkolsüz içecekler geldi.




Otogaza da zam

 

Arkası kesilmeyen akaryakıt zamlarına bir yenisi daha eklendi. EPGİS, otogaza 18 kuruş zam yapıldığını duyurdu.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EGPİS) otogazın litre fiyatına yapılan 18 kuruşluk zammın 1 Mart gecesi itibarıyla hayata geçeceğini açıkladı.

Hafta başında benzinin litre fiyatına 17 kuruş, motorininkine de 28 kuruş zam yapılmıştı. Önceki hafta da benzin zamlanmıştı.