3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı

 

Sermaye devleti 1 Mayıs çalışmalarımıza dönük operasyon düzenledi. Yularını patronlara sıkı sıkıya teslim etmiş olan sermaye iktidarı, işçi sınıfının her türlü hak arayışına dönük baskı gözaltı ve zor uygulamalarını devreye sokuyor. Bugün de (1 Mayıs) sabah saatlerinde Sincan İşçi Birliği Derneği ve Mamak İşçi Kültür Evi’ne bu kapsamda operasyon düzenlendi.

Uzun süredir fabrikalarda devrimci sınıf mücadelesini büyütmeye çalışan sınıf devrimcilerine işçilerin birlik dayanışma ve mücadele gününde operasyon düzenlenmesi manidardır. Artık açlık, yoksulluk ve zorbalıktan başka bir şey üretmeyen düzenlerine karşı işçiler, emekçiler ses çıkarmasın istiyorlar.

Ev ve kurum baskınlarına rağmen, devletin kolluk güçleri sınıf devrimcilerini irade ve kararlılığından bir milim dahi geri adım attıramamıştır. Sincan İşçi Birliği, Mamak İşçi Kültür Evi ve emekçiler 1 Mayıs alanında yerlerini almışlardır.

1 Mayıs alanına fabrikalardan, atölyelerden ve iş yerlerinden gelen işçilerle düzenli ve canlı bir kortej oluşturularak katılım sağlanmıştır. Sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” ve “Kıdem hakkımız gasp edilemez!” sloganları atılmıştır.

Alanda yapılan konuşmada ise “Sermaye devletinin krizi derinleştikçe çözümü devrimcilere, ilericilere ve işçilere saldırmakta buluyor. Bu saldırılar, gözaltılar beyhudedir. Sermaye sınıfına cevabı anladığı dilden vereceğiz; birliklerimizi, komitelerimizi güçlendirerek haramilik düzenlerine karşı sınıfa karşı sınıf mücadelesini yükselterek vereceğiz” denilmiştir.

Alanda işçi sınıfının temel gündemleri Ankara İşçi Meclisi tarafından sık sık dile getirildi. Kıdem tazminatlarımızın gaspına, zorunlu BES’e, İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanmasına karşı güçlü bir birlikteliğin olması gerektiği vurgulandı. Kürsülerden yapılan anonslar ile Sincan İşçi Birliği ve Mamak İşçi Kültür Evi’ne yapılan operasyon kitle tarafından kınandı. 1 Mayıs alanından ayrıldıktan sonra Mamak İşçi Kültür Evi’ne gelindi ve burada gözaltına alınan sınıf devrimcileri için bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada sınıf devrimcilerine yönelik yapılan hiçbir baskının mücadelemizi asla kesintiye uğratamayacağı vurgulandı.

Ankara’dan sınıf devrimcileri





Ankara’da sınıf devrimcilerine 1 Mayıs operasyonu

 

1 Mayıs sabahı Ankara’da sınıf devrimcilerine yönelik polis operasyonu yapıldı. İşçi Kültür Evi, Sincan İşçi Birliği ve evlere baskınlar düzenlendi.

Saat 05.00 sıralarında Deniz Gündoğdu’nun evini basan polisler, 1 Mayıs operasyonu yaptıklarını belirtti. Gündoğdu’yu evde bulamayan polisler yaklaşık bir buçuk saat süren aramanın ardından evden ayrıldı.

Polis sınıf devrimcilerinin kaldığı başka bir eve daha baskın yaparak buradaki sınıf devrimcilerini gözaltına aldı.

Mamak Tuzluçayır Mahallesi’nde bulunan İşçi Kültür Evi’ni de basan polisler burada arama yaparken uzun süre kurum etrafında polis ablukası sürdü.

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) ve Devrimci Liseliler Birliği (DLB) çalışanlarının evlerine yapılan ayrı baskınlarda ise bir DLB’li gözaltına alındı.

7 kişi gözaltında, arananlar var

Avukatlardan alınan bilgiye göre, toplam 7 kişinin gözaltına alındığı, hakkında yakalama kararı bulunanlar olduğu belirtildi. Gözaltındaki isimler şu şekilde: Hasan Akman, Fulya Demir, Çağla Çakır, Necati Özgür Ünlüönen, Sefer Bektaş, Yiğit Oymak, Selma Tokaç.





Taksim’e yürümek isteyenlere polis terörü: 100’ü aşkın gözaltı

 

Sermaye devleti 1 Mayıs için Taksim’e doğru yapılan yürüyüşleri polis saldırısıyla karşıladı. 1 Mayıs günü polis ablukasındaki Taksim ve çevresinde 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Beşiktaş’ta bir araya gelerek Taksim’e yürümek isteyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi 7 kişi gözaltına alındı.

Şişli Cevahir AVM önünde toplanarak Taksim’e yürümek isteyen İnşaat-İş üyesi 7 kişi gözaltına alındı.

Beşiktaş’tan Taksim’e yürümek isteyen bir grup işçi polis engeliyle karşılaşarak gözaltına alındı.

Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) üyesi 14 kişi Sıraselviler Caddesi’nden Taksim’e yürümek isterken gözaltı saldırısıyla karşılaştı.

Zincirlikuyu’dan Taksim’e yürümek isteyen 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri Beşiktaş’ta toplanarak Taksim’e yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine yürüyüşe geçen 7 kişi gözaltına alındı.





Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz!

 

Sermaye devleti işçilerin uluslararası birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs öncesi yine devlet terörünü devreye soktu. 1 Mayıs sabahı Ankara’da sınıf devrimcilerinin, DGB ve DLB’li yoldaşlarımızın evlerini basarak 7 devrimciyi gözaltına aldı. İstanbul’da da Taksim’e yürümek isteyen 130’a yakın kişiyi gözaltına aldı. Toplumsal yaşamın her alanında baskı ve saldırganlığı arttıran sermaye devletinin bu saldırısı boşuna değildir. Ekonomik krizle birlikte her geçen gün krizin faturası işçi ve emekçilerin, gençlerin omuzlarına yıkılıyor, böylelikle işçi ve emekçilerin, gençlerin yaşamı daha da çekilmez hale geliyor.

Sermaye devleti işte buna karşı doğacak tepkiden, 1 Mayıs’ta alanları dolduran, hesap soran işçi ve emekçilerden, gençlikten korkuyor. Sermaye devletinin bu korkusu boşuna değildir elbette. Bütün bu baskı ve yasaklara, artan sömürüye, geleceksizliğe karşı mücadele günden güne büyüyecektir!

Yaşasın 1 Mayıs! Bijî Yek Gûlan!

1 Mayıs gözaltıları serbest bırakılsın!

Devrimci Gençlik Birliği
1 Mayıs 2019