19 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/38

  Kızıl Bayrak'tan
   Soluğu kesilen kapitalizm
   İşbirlikçi sermaye devletinin iyimser vaazları sahtedir!
Mehmetçik medyayı toplayan ordu sefere mi hazırlanıyor?
Kürt halkına ve diline özgürlük!

Kadıköy Belediyesi’nde grev!

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Direnişteki UNO işçileriyle konuştuk...
  12 Eylül protestolarından…
  12 Eylül askeri faşist darbesi ülke çapında protesto edildi...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun
6. Toplantısı’nda buluşalım!
  Bir deney üzerine gözlemler…
  Pakistan: Emperyalist savaşın yeni cephesi!
  Bolivya ile Venezüella’da ABD destekli darbe hazırlıkları…
  Dünyadan…
  Yeni dönem mücadele gündemleri ve komünist gençliğin görevleri...
  Anti-faşist mücadelenin sorunları ve faşizme karşı mücadele
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve kolera günleri / 3
Volkan Yaraşır
  Küçük-burjuva dükkancı zihniyet festivallerde de iş başında!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

12 Eylül askeri faşist darbesi ülke çapında protesto edildi...

“12 Eylül’den Ergenekon’a, kontrgerilla dağıtılsın, darbeciler yargılansın!”

Kadıköy’de binlerden hesap sorma çağrısı…

Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerin ardından, 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin 28. Yıldönümü, 14 Eylül günü ilerici ve devrimci kurumların gerçekleştirdiği Kadıköy mitingiyle lanetlendi.

“12 Eylül’den Ergenekon’a, kontrgerilla dağıtılsın, darbeciler yargılansın!” şiarıyla örgütlenen miting 30’u aşkın ilerici ve devrimci kurum tarafından gerçekleştirildi. Alınteri, Anti-kapitalist, BDSP, DTP, Devrimci işçi Partisi Girişimi (DİP), Devrimci ‘78’liler Federasyonu, DİSK Sine-Sen, DİSK Limter-İş, EMEP, EHP, ESP, HKM, Halkevleri, İHD, Kaldıraç, Köz, Marksist Bakış, Odak, ÖDP, ÖDAH, Partizan, PDD, PSAKD, SODAP, SDP, SPG, Teori ve Politika, Tekstil-Sen, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TÖP, UİD-DER, ‘78’liler Girişimi bileşenlerinin örgütlediği eyleme birçok kesim katılarak destek verdi.

Yürüyüşün en önünde mitingin temel şiarı olan “12 Eylül’den Ergenekon’a, kontrgerilla dağıtılsın, darbeciler yargılansın!” pankartı taşındı. 12 Eylül cuntasından bugüne kadar katledilen ilerici ve devrimcilerin fotoğraflarının da taşındığı yürüyüş kolunda ortak pankartın arkasında 12 Eylül askeri faşist darbesini simgeleyen asker postalı ve general şapkası taşındı.

KESK, Deri-İş Sendikası, İHD İstanbul Şubesi, DİSK / Emekli-Sen, Limter-İş ve Tekstil Sen, Feministler, TMMOB, İstanbul Tabip Odası, BDSP, Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), Topkapı İşçi Derneği, DİP Girişimi, UİD-DER, Alınteri, HKM, Halkevleri, Kaldıraç, DTP, EMEP, SDP, ESP, Sosyalist Parti Girişimi, TÖP, SODAP, ÖDP, Odak, Köz, PSAKD, PDD, Partizan, Devrimci ‘78’liler pankartlarıyla yürüyüşte yer aldılar.

Yürüyüşte KESK ve TMMOB’un katılımı diğer mitinglere oranla artış gösterdi. DTP geçmiş 12 Eylül süreçlerine nazaran daha kalabalık bir katılım sağlarken, ÖDP ise en kalabalık kortejlerden biriydi. Deri-İş Sendikası üyeleri de yürüyüş kolunun en anlamlı katılımcılarından birini oluşturuyordu. Çapa temizlik işçileri ve liman işçileri ise direnişlerine destek çağrısı yaparak mitingde kalem satışı gerçekleştirdiler.

Mitinge “Çürüyen düzenden, çeteleşen devletten hesap soracağız! / BDSP” pankartıyla katılan komünistler, kızıl bayraklarıyla eylemin sonuna kadar disiplinlerini kaybetmediler. BDSP pankartı arkasında yürüyen 200’e yakın kişi kontrgerilla düzeninden hesap sorma çağrısı yaptı. Yürüyüş boyunca ayrıca Yeni Ekimler’in Partisi’nin 10. Yılı da atılan sloganlarla selamlandı. BDSP kortejinden “İşçiler Parti’ye, devrime, sosyalizme!”, “Yaşasın tersane işçileri birliği!”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın sosyalist işçi emekçi iktidarı!”, “Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kahrolsun MİT, CİA, Kontgerilla!” sloganları yükseldi.

BDSP kortejinin hemen arkasında “Sabahın bir sahibi var. Sorarlar bir gün sorarlar / TİB-DER” pankartıyla tersaneler havzasında mücadele yürüten TİB-DER üyeleri yer aldı, Tersane işçileri mücadele taleplerini yansıtan dövizler de taşıdılar. Topkapı İşçi Derneği ise “12 Eylül büyüyen sefaletimiz, artan köleliğimizdir!” pankartıyla yürüyüş ve alanda yer aldı.

Kortejlerin Kadıköy İskele Meydanı’na kürsü tarafından selamlanarak girmelerinin ardından miting programı saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi adına hazırlanan konuşma okunurken, Kadıköy İskele Meydanı tarafında polislerle eylemci kitle arasında yaşanan tartışma arbedeye döndü. Kısa bir süre sonra miting programı kaldığı yerden devam etti.

Miting Tertip Komitesi adına konuşan İsmet Yurtsever, 12 Eylül darbesinin işçi ve emekçileri direniş odaklarından yoksun bırakmayı hedeflediğini belirtti, 12 Eylül’ün bilançosunu aktararak konuşmasına devam etti. 12 Eylül’ün sıkıyönetim uygulamalarının Kürt halkının mücadelesini boğma amacı taşıdığını da belirten Yurtsever, Ergenekon operasyonuyla kontrgerillanın pisliklerinin aklandığını vurguladı, kontrgerilladan ve darbecilerden hesap sorma çağrısı yaptı.

Ardından DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel konuştu. Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikasına dikkat çekti. Kürdistan’da devam eden operasyonlara karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. 12 Eylül’ün tüm toplum üzerinden yarattığı tahribata dikkat çekti.

KESK adına yapılan konuşmada, 12 Eylül darbesinin bugün toplumsal muhalefet üzerinde bıraktığı izler vurgulanırken, bu tarihten itibaren işçi sınıfı ve emekçilerin birçok hak gaspıyla karşı karşıya kaldığı söylendi. Darbecilerin yargılanması talebi dile getirildi.

Konuşmalar sırasında katılımcıların sayısı azalırken, miting şehit-tutsak annesi Selvi Gülmez’in mücadele aşılayan konuşmasıyla devam etti. Gülmez Ana tersanelerde yaşanan iş cinayetlerini örnek göstererek çürüyen düzeni anlattı. Mücadele çağrısı yaptı.

Miting programında Rojin, Grup Vardiya ve Kızılırmak da söylediği türkü ve marşlarla yerini aldı.

Mitinge 6 bini aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İzmir’de 12 Eylül mitingi binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşti...

12 Eylül askeri faşist darbesinin 28. yılı İzmir’de 13 Eylül günü mitingle lanetlendi.

Miting Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Toplanma yeri olan Cumhuriyet Meydanı’na üç ayrı koldan yüründü. KESK, Devrimci ‘78’liler Federasyonu, BDSP, Halkevleri, ÖDP, Mücadele Birliği Platformu, ÇHD, DİP-G, Ürün, Tüm İLGD, İşçi Hakları Derneği Konak tarafından eyleme katıldı. DİSK ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. SDP, Köz, EMEP, DTP, TKP, HKM, ESP, İşçi Gazetesi, Hacı Bektaşi Veli Derneği Basmane’den toplanma alanına girdi. Türk-İş, TMMOB, BCP (Bağımsız Cumhuriyet Partisi), Menemen Belediyesi işçileri Liman tarafında toplanarak Gündoğdu Meydanı’na giriş yaptı.

DİSK yaklaşık bir aydır İzmir genelinde yoğun bir faaliyet yürüttü. Ancak alana katılımı beklenenin altında kaldı. DİSK toplam altı pankartla mitinge katıldı. “12 Eylül’de Türkiye kaybetti! Ne unuturuz, ne affederiz!”, “12 Eylül’de Türkiye çok şey kaybetti! AKP elini emeğimden ve ekmeğimden çek! Erozyon AKP ile sürüyor!”, “12 Eylül’de Türkiye çok şey kaybetti! Darbeciliğe, çetelere hayır! Özgür, demokratik, bağımsız Türkiye!” pankartlarının yanısıra DİSK imzalı üç pankart taşındı.

DİSK’e bağlı sendikalardan Genç-Sen, Emekli-Sen ve Genel-İş kendi pankartlarıyla katıldı. Genel-İş, DİSK’in en kalabalık kortejiydi. Sosyal-İş ve Bank-Sen sınırlı bir katılım sağladı. Kemal Türkler’in fotoğrafını taşıyan ve genç işçilerden oluşan BMİS korteji coşkusuyla dikkat çekti. DİSK’in çevre illerden katılımı oldukça zayıftı. DİSK kortejlerinden AKP karşıtı sloganlar sıklıkla yükseldi. Kıdem tazminatının gaspına ilişkin sloganlar da atıldı. DİSK eyleme yaklaşık 2 bin kişilik bir katılım sağladı.

Konak kolunda en önde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” pankartı taşındı. Devrimci önderlerin fotoğrafının bulunduğu ayrı bir pankartın ardından “Darbeciler yargılansın!” pankartıyla ‘78’liler Derneği, Devrimci ‘78’liler Federasyonu ve İzmir ‘78’liler yürüdü. Ardından sırasıyla KESK İzmir Şubeler Platformu, Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, KESK Denizli Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Denizli Şubesi, BES Denizli Şubesi, KESK Muğla Şubeler Platformu, KESK Aydın Şubeler Platformu pankartlarıyla yürüdüler. KESK eyleme yaklaşık 800 kişilik bir katılım sağladı. KESK kortejlerinden “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganının sıklıkla yükselmesi dikkat çekti.

Bu koldan giriş yapan komünistler “12 Eylül düzeni sürüyor… Hesabını işçi ve emekçiler soracak!/BDSP” pankartıyla mitingte yer aldılar. Peşisıra Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, Mücadele Birliği Platformu, ÖDP, Sosyalist Ürün Dergisi, Tüm İLGD, ÇHD, İşçi Hakları Derneği Konak tarafından alana giriş yapan bileşenler oldu. Bu kolda yaklaşık 2 bin kişi yürüdü.

Basmane tarafından, ağırlığını TKP’nin ve Yurtsever Cephe’nin oluşturduğu yaklaşık 2800 kişi giriş yaptı.

Mitingin başlamasıyla tüm kortejler kürsüden selamlandı. Eylem boyunca kürsü kitleyi canlı tutmak için çaba harcadı. Kürsünün ön tarafları dışında kitle sloganlara fazla katılmadı. İlk selamlamayı kısa bir konuşma ile TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı yaptı. 12 Eylül’ün faşizmin adı olduğunu söyledi. 12 Eylül faşizminin emperyalizmin Türkiye üzerindeki bir uygulaması olduğunu vurguladı. “Ergenekon yetmez, 12 Eylül darbecileri yargılansın” sözü doğrudur; ama yeterli değildir. Biz, 12 Eylül düzeniyle hesaplaşmalıyız” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün açılış konuşmasının ardından bağımsızlık, özgürlük ve emeğin hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuna geçildi. Tüm alan yumrukları havada Nazım Hikmet’in şiiri eşliğinde devrim şehitlerini andı.

Mitingin konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül darbesinin yarattığı baskı ve zulme değindi. Daha sonra AKP’yi teşhir eden konuşmalar yaptı. Tüm konuşmasını yerel seçimlerde “birlik ve beraberlik içinde olmalıyız” anafikrine bağladı. DİSK olarak bunun için her şeyi yapacaklarına dair söz verdi.

Ardından Suavi, Onur Akın, Yavuz Bingöl birer türkü söyleyerek eyleme destek oldular. Tertip komitesinin kürsüye çağrılmasının ardından miting sona erdi.

Düzen partilerinden SHP, CHP, DSP milletvekilleri de eyleme katılanlar arasındaydı. Kürsüden sık sık onların adı anıldı. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı mitinge mesaj gönderdi.

İşçi ve emekçileri düzenden hesap sormaya çağıran pankartları ve kızıl bayraklarıyla mitinge katılan komünistler, devrim ve sosyalizm sloganlarını sıklıkla haykırdılar. Alanda 12 Eylül’le ilgili bildirilerin yanısıra metal işçilerinin TİS süreci olmasından kaynaklı BMİS kortejine süreçle ilgili bildiri dağıttılar ve Kızıl Bayrak gazetesi satışını gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

-------------

İzmir’de darbeciler protesto edildi!

12 Eylül günü Üçyol Tansaş durağında bir araya gelen ilerici ve devrimci güçler, Kenan Evren’in oturduğu eve doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar atan kitle yolu bir kısmını kapattı.

Yürüyüşte önde 1980 darbesinde asılan devrimcilerden Erdal Eren ve Veysel Güney’in resimleri taşındı. Ardından, devrimcilerin toplu halde bulunan resimleri ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” şiarlı pankart ile ‘78’liler Derneği, KESK İzmir Şubeler Platformu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Köz, İzmir ‘78’liler ve Devrimci ‘78’liler, ESP, Geleceğimizi İstiyoruz İzmir Girişimi kendi pankartlarıyla yürüdüler. Yürüyüş sırasında 12 Eylül’ün halen işkencelerle, yargısız infazlarla, kanlı hapishane katliamlarıyla, hak gasplarıyla, patlayan bombalarla sürdüğü belirtildi.

Kenan Evren’in kaldığı sitenin önünde yapılan açıklamada şunlar söylendi: “12 Eylül’den hesap soracak olanlar, işçilerdir, köylülerdir, devrimcilerdir, emekçi halktır! Bu ülkede kaybedilenlerin kazanılması ve artık kaybetmemenin yolu; 12 Eylül ile ciddi bir hesaplaşmadan geçiyor. Bugün 12 Eylül faşizmiyle hesaplaşmak onun sonuçlarıyla hesaplaşmaktır. 28 yıl da geçse, ne emperyalist politikalar, ne 12 Eylül generalleri, ne tekelci sermaye, ne de darbenin diğer suç ortakları halka hesap vermekten kurtulamayacaktır!”

Eylemde, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”,  “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Darbeciler halka hesap verecek!”,  “Darbeciler yargılansın!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Ankara’da 12 Eylül karşıtı miting…

“12 Eylül darbecilerini yargılayalım!”

Ankara’da 12 Eylül karşıtı miting 13 Eylül günü Ankara Darbe Karşıtı Platform tarafından gerçekleştirildi. İlk olarak 12 Eylül günü sabah saatlerinde Ankara Radyosu önünde bir eylem düzenlendi. Ardından ABD Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde polis saldırısı sonucu gözaltına alınan 2 kişi miting sırasında bırakıldı.

Yürüyüş saat 13.00’de başladı. En önde “Darbe Karşıtı Platform” imzalı “Emek, demokrasi güçleriyle 12 Eylül darbecilerini yargılayalım!” pankartı arkasına Devrimci ‘78’liler Federasyonu, ‘78’liler Derneği, Niğde ‘78’liler Derneği, ‘78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği sıralandı.

KESK Ankara Şubeler Platformu canlı bir kortej oluştururken, DİSK sınırlı bir katılımla eylemde yerini aldı. TMMOB ise pankartının yanısıra 12 Eylül gündemli önlükler giydi. TTB, “12 Eylül militarizmdir, sınırsız savaştır, postaldır, işkencedir!” şiarlı önlüklerle alanda yer aldı. TTB Tıp Öğrenci Kolu ise “Geleceğimize sahip çıkıyoruz!” şiarlı pankartlarla eyleme katıldı.

Mitinge ÇHD, Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali müşavirler Odası ve Birliği, ABF, ÖVDER, SHP, Halkevleri, EHP, DTP, EMEP, Kaldıraç, TÜM-İGD, UİD-DER, Sosyalist Parti Girişimi, SDP, ÖDP, Marksist Bakış, Odak, Partizan, Alınteri ve ESP katıldı.

Kürsüden sıklıkla 12 Eylül öncesi ve sonrası süreçte şehit düşen devrimcilerin isimleri haykırıldı. Her yıl olduğu gibi devrim ve sosyalizm şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Mitinge 2 bini aşkın bir katılım gerçekleşti.

Komünistler Ankara’daki miting sürecinin örgütleyicisi olmadılar. Eylemde “Eylül karanlığını yırtacağız, yeni Ekimler yaratacağız!” pankartı ve dövizleriyle yer aldılar, sloganlarını gür bir şekilde haykırdılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

Ankara’da 12 Eylül provokasyonu...

12 Eylül günü Ankara’da Darbe Karşıtı Platform’un gerçekleştirdiği eyleme provokatif bir saldırı gerçekleştirildi. Darbe Karşıtı Platform olayın ardından gerçekleştirdiği açıklamada saldırının gelişimini özetledi.

Saat 12.30’da Yüksel Caddesi’nden başlayan yürüyüşle Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelen kitleye yürüyüş boyunca sergilenen sözlü ve fiili tacizin ardından silahlı ve sivil giyimli kişiler tarafından ateş açıldı.

Yüksel Caddesi’nde kitlenin toplanması sırasında platform bileşenlerinin arasına giren ve DTCF’deki saldırılardan tanınan kişiler, kolluk güçlerine gösterilerek, kortejden uzaklaştırılmaları istendi. Polisler ise söz konusu kişileri tanımadıklarını söylediler.

Büyükelçilik önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından dağılan kitle içinde bulunan iki saldırgan “kim?” olduklarına dair sorulan sorular üzerine kaçmaya başladı. Saldırganlardan biri kaçarken diğeri ateş açtı. Havaya 5-6 ateş açan saldırgan bir vatandaş tarafından önlendi. Saldırının ardından çıkan arbedede, saldırganı daha önce tanımadıklarını söyleyen güvenlik şube görevlilerinin bu kişiye adıyla hitap ettikleri görüldü.

Darbe Karşıtı Platform açıklamasında şunları söyledi: “Başta Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü olmak üzere, son dönemde polisin yurttaşlara karşı silah kullanımı da dahil olmak üzere her türlü şiddet uygulamasına göz yuman, bunlara sahip çıkan gerici ve işbirlikçi AKP Hükümeti’nin, onun İçişleri Bakanı’nın eylemcilerden ve Ankara halkından özür dileyerek istifa etmesini, olayların sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz.”

 

Mamak’ta 12 Eylül yürüyüşü...

“12 Eylül karanlığı sürüyor! Faşist devletten hesap sor!”

Mamak’ta ‘80 askeri faşist darbesine karşı 12 Eylül akşamı ortak bir eylem örgütlendi. Eylem, BDSP, DHD, ESP, Odak, Ankara ‘78’liler Birlik ve Dayanışma Derneği tarafından örgütlendi. Partizan son anda destekçi olacağını açıkladı.

12 Eylül akşamı Tek Mezar Parkı’nda buluşulmasıyla başlayan yürüyüşte en önde “12 Eylül karanlığı sürüyor, sorgula, yüzleş, faşist devletten hesap sor!” şiarlı pankart yeraldı. “Sorgula yüzleş, devletten hesap sor!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CIA, kontrgerilla!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganları coşkulu bir biçimde atıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüşün ardından Tuzluçayır Meydanı’na gelindi. Oluşturulan kürsüyle program devam etti. Sunuş konuşmasının ardından Erdal Erenler, Necdet Adalılar, Ömer Yazganlar, Veysel Güneyler ve 12 Eylül faşizminin katlettiği devrimciler şahsında tüm devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Program ortak metnin okunmasıyla devam etti. Açıklamada, faşist sermaye devletinin 12 Eylül bilânçosu, darbenin siyasal, ekonomik ve sınıfsal arka planı vurgulandı. Sermaye iktidarının 12 Eylül sonrası saldırıları ve katliamları anlatılarak, Eylül karanlığının sürdüğü ifade edildi ve mücadele çağrısı yapıldı.

Ahmet Telli programa bir şiir okuyarak katıldı. Ardından 12 Eylül’ün arka planını ve sonrası süreci bütünlüklü olarak anlatan belgesel gösterimine geçildi. Mahmut Konuk, Ahmed Arif’in “33 Kurşun” şiirini sundu. Program, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği marşlar, ezgiler ve halaylarla coşkulu bir şekilde sona erdi.

Kitlenin katılımı meydanda 300’e ulaştı. 

Komünistler sürece bölgede kendi özgün araçlarıyla müdahale ettiler. Etkinliğe çağıran el ilanları ile BDSP imzalı bildirilerin dağıttılar, afiş çalışması yaptılar. Bildiri dağıtımı ev ziyaretleri biçiminde örgütlendi. Tuzluçayır’da işçi servislerine ve duraklara yaygın bir biçimde dağıtım yapıldı.

Komünistler, eylemde “12 Eylül karanlığı sürüyor, hesabını işçi ve emekçiler soracak!”, “Eylül karanlığını yırtacağız, Yeni Ekimler yaratacağız!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” şiarlı döviz ve flamaları ile ve 50 kişilik bir katılımla yeraldılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

Adana’da 12 Eylül protestosu…

“Darbeciler yargılansın, kontrgerilla dağıtılsın!”

Adana’da ‘80 askeri faşist darbesinin 28. yıldönümünde bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar, 12 Eylül günü bir eylem gerçekleştirdiler.

Çakmak Caddesi girişinde bir araya gelen kurumlar, yolu trafiğe kapatarak sloganlar eşliğinde İnönü Parkı’na yürüdüler. “Darbeciler yargılansın, kontrgerilla dağıtılsın!” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca, “Darbeciler halka hesap verecek!”, “Kahrolsun MİT, CIA, kontrgerilla!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “MGK halka hesap verecek!”, “Gün gelecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Halkımız saflara hesap sormaya!” sloganları atıldı.

 İnönü Parkı’na gelindiğinde kurumlar adına hazırlanan basın metni okundu. Açıklamada 12 Eylül darbesinin yasal ve fiili bütün uygulama ve sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi, demokrasi mücadelesindeki önemine değinildi. 12 Eylül darbecileri yargılanmadığı için bugün halen Ergenekon adı altında örgütlenmelerle darbe planları yapıldığı, geçmişten bu yana tüm darbecilerin yargılanması gerektiği belirtildi. 12 Eylül’den Ergenekon’a tüm darbecilerin ancak halkın örgütlü mücadelesiyle bu topraklardan kovulabileceği vurgulandı.

İHD, ATO, KESK, ÖDP, EMEP, DTP, Halkevleri, SDP, ESP, TAY-DER, ÇHKM, BDSP, Pir Sultan Abdal Derneği, Tunceliler Derneği, Hacı Bektaş-ı Veli Derneği, DHP, TÖP, DİP, Bulamlılar Derneği, DİSK, Alınteri tarafından düzenlenen eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana

 

12 Eylül faaliyet ve etkinliklerinden…

GOP’ta 12 Eylül faaliyeti...

12 Eylül askeri faşist darbesinin 28. yıldönümünde, 12 Eylül karanlığına karşı devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmek, sosyalizmden başka kurtuluş yolu olmadığını işçi ve emekçilere anlatmak için propaganda-ajitasyon çalışmaları yürüttük.

9 Eylül günü 2500 adet BDSP bildirisini Karadeniz Mahallesi emekçilerine ulaştırdık. 10 Eylül’de de Gazi Mahallesi emekçilerine de bildirilerimizi ulaştırarak mücadele çağrısı yaptık. 11 Eylül günü ise Kadıköy’de gerçekleştirilecek ortak mitingin çağrısının yer aldığı afişleri Elmabahçe Sanayi havzasına yaptık.

Dağıtım ve afiş faaliyetimiz sırasında birçok emekçiyle 12 Eylül darbesi üzerine sohbet etme imkanı bulduk. Karadeniz Mahallesi’nde dağıtımımıza ilgi gösteren gençlerle sohbetler gerçekleştirdik.

 GOP BDSP


ÇAM-DER’de 12 Eylül…

ÇAM-DER olarak12 Eylül günü “Eylül karanlığı sürüyor… Hesabı işçi ve emekçiler soracak!” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdik. Etkinlik öncesi süreçte, Çamlıkule Mahallesi’nin tamamına etkinliğe çağrı davetiyelerimizi ve 13 Eylül’deki İzmir mitingine çağrı bildirimizi ulaştırdık. İşçi ve emekçilerle 12 Eylül ve 24 Ocak kararları üzerine sohbetler gerçekleştirdik. Ayrıca söyleşiye ve mitinge çağrı afişlerimizi tüm mahalleye astık. Çalışmamız işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

12 Eylül konulu etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. 12 Eylül’ün bizzat işçi ve emekçilere yönelik bir saldırı olduğu vurgulandı. Ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Devlet terörü ve katliamları konu alan sinevizyon ilgiyle izlendi.

Saygı duruşunu seminer izledi. Seminerde 12 Eylül süreci ele alındı. 24 Ocak Kararları ve toplumsal muhalefetin durumu değerlendirildi. Sunum, işçi ve emekçilerin Eylül karanlığını hep beraber yırtabileceği yönündeki çağrıyla son buldu.

Sunumun ardından yapılan tartışmalarda pek çok soru yöneltildi ve işçiler söz alarak görüşlerini belirtti. Etkinliğe çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu 45 kişi katıldı.

ÇAM-DER çalışanları

 

Mersin’de “Darbecilere karşı demokrasi mitingi”

12 Eylül günü Mersin’de “Darbecilere karşı demokrasi mitingi” düzenlendi. Miting saat 16.00’da Devlet Hastanesi önünde toplanılmasıyla başladı.

Kitlenin en önünde “Darbecilere karşı demokrasi mitingi / Tertip Komitesi” pankartı ve sırasıyla Mersin ‘78’liler Derneği, Eğitim-Sen Mersin Şubesi, SES Mersin Şubesi, Adana KESK Şubeler Platformu, DİSK/Genç-Sen, Halkevleri, ESP, Partizan, DTP, TÜM-İGD, Emek Partisi Mersin İl Örgütü, TÖP, SEH, Birleşik Gençlik Hareketi, Dev-Lis, SDP, SP Girişimi ve ÖDP yer aldı. Kortejlerde devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları taşındı.

Hastaneler Caddesi boyunca yürüyen kitle, buradan Metropol miting alanına yöneldi. Alana giriş sırasında kolluk güçlerinin bazı pankart ve dövizleri içeriye sokmak istememesi gerginliklere neden oldu. DİSK/Genç-Sen pankartı Genç-Sen’in yasal olmadığı gerekçesiyle içeri alınmak istenmedi. Tartışmalar sonucunda pankart içeri alınmak zorunda kaldı. DTP kitlesinin de üst aramasını kabul etmemesi üzerine tartışma yaşandı. Kolluk güçleri tartışma sırasında DTP kitlesini ikiye böldü ve kitlenin bir kısmı üstü aranmadan içeri girdi.

Kitlenin alana girmesinin ardından miting programı saygı duruşu ile başladı. Daha sonra faşist devlet tarafından katledilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Necdet Adalı, Serdar Soyergin, Erdal Eren ve Veysel Güney’in son mektupları okundu. Ardından Che Guavera’nın kısa bir şiiri kitle ile birlikte okundu.

Tertip komitesi adına okunan basın metninde şunlar söylendi: “Bizler inanıyoruz ki, Türkiye’de darbecileri yargılatacak, siyasi iktidarlarla hesaplaşacak yeterli demokratik güç vardır. Temel çözüm, emek ve demokrasi güçlerinin sürece müdahale etmesindedir. Bizlerdedir.”

Basın metninin okunmasının ardından Kadir Tandoğan ve Hıdır Aslan’ın mektupları okundu. Mitinge yaklaşık bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana