İçindekiler:

27 Ocak 2024
Sayı: KB 2024/02

Sınıf hareketi, seçimler ve bahar dönemi
Yerel seçimler ve reformist hayaller
"Yerli/milli" NATO'cular sadakat testini geçti
Kürt halkına karşı bitmeyen savaş ve kırılamayan irade
Sermaye devletinin "tetikçileri koruma" politikası
Kural ve kaide tanımaz keyfilik
Gerici-faşist rejimin suç dosyası kabarıyor!
Sarayın İBB Başkan Adayı açıklandı
"Mertçe" yapılan katliamlar.
Greif işgali izlememiz gereken yolu gösteriyor!
Solun MESS TİS süreciyle imtihanı
Sarp Tekstil'de yaşananlar ve ötesi!
Filistin sorunu ve direnişin sorunları
Irkçı-siyonizme sonsuz destek
Yemen'de zafer emperyalist saldırganların olmayacaktır!
Almanya anti-faşizmi "keşfediyor"!
Almanya eski kodlarına geri mi dönüyor?
"Kemiklerimizi kırabilirler ama direncimizi kıramazlar!"
"Çabamız kadın işçilerin mücadelesini büyütmek"
"Devrimi ve devrimci birikimimizi savunuyoruz"
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

LLL’deki polis saldırısında yaralanan RJ’ii:

“Kemiklerimizi kırabilirler ama direncimizi asla”

 

Her yıl Ocak ayında, Berlin’de katledilen devrimciler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht ile Ekim Devrimi’nin lideri Lenin anısına düzenlenen LLL gösterisine binlerce devrimci, ilerici, solcu insan katılıyor. Bu bir anma gösterisi olduğu için, bu etkinlikte göstericiler ve polis arasında genellikle büyük bir gerginlik yaşanmaz. Ancak kapitalizmin dünyada ve dolayısıyla Almanya’da artan kriz durumuyla birlikte, son yıllarda LLL gösterisine karşı polisin şiddetli müdahaleleri ve artan provokasyonları tekrar tekrar gözlemlendi. Ancak bu yıl, polis şiddeti ve keyfiliği açısından yeni bir ölçüt oluşturan bir saldırı yaşandı. Polis saldırısının nasıl gerçekleştiği ve nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerine, saldırıda yaralanan ve gözaltına alınan RJ’li (Revolutionäre Jugendbund) ile gerçekleştirdiğimiz röportajı yayınlıyoruz.

- Önceki yıllarda Alman polisi gösteriye keyfi bir şekilde saldırmış ve gösteriyi önceden yoğun bir polis yığınağıyla defalarca kriminalize etmişti. Kürt sembolleri nedeniyle yapılan müdahaleleri hatırlıyoruz. Bu da esas olarak Alman devletinin Türkiye’deki AKP diktatörlüğü ile yoğun işbirliğiyle ilgiliydi. 2021 yılında, temel demokratik hakların baltalandığı koronavirüs pandemisi sırasında da gösteriyi bölmeyi amaçlayan, ayrım gözetmeyen saldırılar oldu. Bu yeni saldırı nasıl ortaya çıktı?

Önceki yıllarda olduğu gibi, her zamanki polis yoğunluğunu hemen fark ettik. Gösterinin toplanma noktasına varmadan önce, bayraklar ve pankartlar açılırken katılımcılar polis tarafından defalarca kontrol edildi. Berlin›e hareket etmeden önce bile, devletin Filistin dayanışmasına karşı uyguladığı baskı politikası nedeniyle bu yılki LLL gösterisinin muhtemelen sorunsuz geçmeyeceğini tahmin ediyorduk. Tamamen barışçıl bir eylem olmasına rağmen haklı çıktık. Filistin bloğu başından itibaren polis tarafından hedef alındı ve yasak sloganlar atıldığı gerekçesiyle durduruldu. Sonunda bir provokasyonun hedefi haline geldi. Bir katılımcı gözaltına alındı. Bunun üzerine blok ve ardından ön bloklarda yer alan birçok örgüt tutuklu ile dayanışma gösterdi. Birkaç istisna dışında birçok güç Filistin bloğunun yardımına koştu. Polis en saldırgan yüzünü burada gösterdi. Önlerinde duran ve baskıyı yüksek sesle protesto eden herkes kaba kuvvetle karşı karşıya kaldı. İster yaşlı erkekler ister genç kadınlar olsun, hepsi polis tarafından sert yumruklar ve tekmelerle saldırıya uğradı.

- Gözaltına alınman nasıl gerçekleşti ve sonrasında neler oldu?

Acımasız polis şiddetinin kurbanlarından biri de bendim. Birkaç polis memuru tarafından başıma ve yüzüme yönelen çok sayıda darbe ile yere yatırıldım. Yerdeyken de yumruk ve tekmeler devam etti. Daha sonra beni sürükleyerek toplantı alanından uzaklaştırdılar ve kimsenin beni görmemesi için tenha bir köşeye götürdüler. Tamamen kanlı yüzüme rağmen bir duvar dibinde kelepçelendim. Birkaç yoldaş benim götürüldüğümü görmüş ve peşimden gelmişti. Ciddi yaralarıma rağmen polisin beni kelepçeli tutmasını ve hastaneye götürmemesini protesto ettiler.

Güçlükle ayakta durabiliyordum. Konuşurken acı çekiyordum ve başım çok dönüyordu. Sağlık görevlileri de durumumun ciddiyetini doğruladı, ancak polis umursamadı ve eziyete devam etti. Ayrıca polislerin, orada duran ve beni ve gözaltındaki diğer eylemcileri yalnız bırakmak istemeyen yoldaşlara yönelik saldırgan bir tutumları vardı. İnsanlara tekrar vurmaya ve hatta “Şimdi direniyor musun?” diyerek bazılarını boğmaya başladı. Bu durum başka bir yoldaşın tutuklanmasına yol açtı. Orada bulunan insanların ve sağlık görevlilerinin yoğun baskısı sonucunda hastaneye götürüldüm.

- Polis saldırısına uğrayan ve gözaltına alınanlar şu anda neyle karşı karşıya ve polisin tutumu hakkında ne düşünüyorsun?

Tutuklananların birçoğu kolluk kuvvetlerine saldırmak, ağır bedensel zarara neden olmak ve ağırlaştırılmış huzur bozmakla suçlanıyor. Her zamanki gibi, eylemlerini ya da daha doğrusu aşırı şiddet uygulamalarını haklı çıkarmak için tamamen uydurma ifadeler veriyorlar. Sadece megafonla protesto gösterisi yapan bir yoldaş, kısa bir süre sonra polise sopalarla saldırmak ve ağır bedensel zarara neden olmakla suçlandı. Bu ciddi suçlamalarla birlikte polis daha fazla kimlik tespiti önlemini meşrulaştırdı ve olaya karışanlardan bazılarını gözaltına aldı. Orada parmak izleri ve fotoğrafları alındı. Bu prosedürü, polisin solcu ve devrimci militanları cezai baskı yoluyla korkutmak ve zayıflatmak için uyguladığı bir taktik olarak görüyorum.

- LLL gösterisi gibi bir anma eylemi neden Alman devleti tarafından hedef alınıyor? Amacı nedir?

Alman devleti bu gösteriyi her zaman hedefinde tutmuştur, çünkü bu gösterinin kendisi onun için bir dikendir. Ne de olsa bu gösteri, devrimcilerin bizzat bu devlet tarafından öldürülmesini tematize etmektedir. Bu, aynı zamanda kimseyle karşı karşıya gelinmeyen bir anma etkinliği olmasına rağmen, gösteride yoğun polis varlığı ve bariyerlerle çevirerek sürekli kriminalize edilmesinin de nedenidir. Bir yandan katılımcılara karşı tehditkâr bir senaryo yaratılırken, diğer yandan da kamuoyunda binlerce solcu ve devrimci insanı tehlike ya da suç teşkil eden davranışlarla ilişkilendirmek istenmektedir. Bunların hiçbiri şaşırtıcı değil, çünkü LLL, Alman devletinin tüm gücüyle savunduğu kapitalist düzenin doğrudan alternatifi olan sosyalizmi temsil ediyor. Emperyalist-kapitalist dünya sisteminin büyüyen krizi göz önüne alındığında, bu saldırıların gelecekte daha da artması beklenebilir. İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği soykırım nedeniyle bu yıl gösteride çokça yer alan mazlum Filistin halkıyla dayanışma ve anti-Siyonist duruş, polisin gösteriye saldırmasının bir diğer büyük nedeniydi. Almanya’nın her yerinde Filistin’le dayanışma gösterileri kriminalize edilmekte ve Alman emperyalizminin ve onun Ortadoğu’daki çıkarlarının önünde bir engel teşkil ettiği için baskının hedefi olmaktadır. Özellikle de Siyonizm ve emperyalizmin tutarlı muhalifleri olarak komünistler ve devrimciler baş düşmandır.

- Sence sol bu saldırıdan ve Almanya’daki mevcut durumdan ne öğrenmeli?

Sol hareket, Alman devletinin baskısını başarıyla göğüsleyebilmek için nihayetinde halk arasında ve özellikle de işçi sınıfı arasında geniş bir kitle tabanına ulaşmalıdır. Bunun için de toplumsal mücadelelerde ve özellikle de Filistin protestolarında çok daha fazla varlık göstermelidir. Ancak bu şekilde, bu sisteme ve onun suçlarına karşı en tutarlı mücadeleyi verenlerin devrimci güçler olduğunu açıkça ortaya koyabilir. Kendi hareketimiz içinde oportünist ve ürkek eğilimleri ayıklamak ve Siyonist savaş suçlarının ardından birçok ilerici güç arasında bir kez daha gün yüzüne çıkan oportünizmle mücadele etmek de önemlidir. Kapitalist kriz ve bununla birlikte Alman devlet aygıtının giderek faşistleşmesi yoğunlaşıyor. Ancak ciddiye alınması gereken bir güç haline gelirsek kendimizi savunabilir ve geleceğimizi güvence altına alabiliriz. Baskı ve polis şiddeti karşısındaki ortak dayanışmamız burada önemli bir rol oynamaktadır. Bunun güzel örneklerini hem gösteride hem de geçtiğimiz haftalarda çeşitli baskınlar sırasında gördük. Kemiklerimizi kırabilirler ama direncimizi kıramazlar!

Kızıl Bayrak / Almanya