İçindekiler:

14 Şubat 2024
Sayı: KB 2024/03

Greif kriterleri ile Greif'in izinden ileri!
Hafize Gaye Erkan gitti...
6 Şubat 2023: Suçlusunuz, hesap vereceksiniz.
Deprem bölgelerinde barınma krizi sürüyor
Kürt sorununda yeni bir dönemeç
Meloni'nin Türkiye ziyareti
Rejimin pervasızlığı ve işlevsiz kurumlar.
Gelir eşitsizliğinde tarihi zirve
AKP'nin "gerçek belediyeciliği"
Greif direnişi ve işgalinin 10. yılı üzerine
Sendika üye istatistiklerine yansıyan gerçek
İliç'te göz göre göre katliam suçu
Toprağın belediyelileştirilmesi
ve belediye sosyalizmi
Halk hareketleri batıyı telaşlandırıyor
İsrail soykırım saldırısını Refah'a taşıdı
İsrail soykırım suçundan yargılanacak
ABD'nin İran'a "dolaylı" saldırısı
Ukrayna savaşında 3. yıla doğru!
AB'den Ukrayna savaşına "destek"
Frankfurt Havalimanı'nda işçilerin hakları hedefte.
Greif direnişi kadın işçilere yol gösteriyor...
Deprem bölgesinde kadınlar affetmiyor!
DGB'den sömestr seminerleri
MEB 2024-2028 Strateji Planı
Eğitim "gerici kuşatmanın" kıskacında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

AKP-MHP rejimi İliç’te göz göre göre katliam suçu işledi

 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold ve Çalık Holding’e ait madende pasa dağında çökme meydana geldi. 13 Şubat Salı günü öğlen saatlerinde Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede istiflenen siyanürlü pasa dağı çöktü, zehirli toprak nehre doğru akmaya başladı.

İlk yapılan açıklamalarda “toprak kayması” yalanı ortaya atılsa da yaşanan siyanürlü pasa dağında çökmedir. Facianın boyutu resmi olarak henüz açıklanmadı ancak 9 işçinin göçük altında kalmasının yanı sıra siyanürün nehre karışma, içme suyuna bulaşma riskinden bahsediliyor. Göçük altında kalan işçileri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama-kurtarma çalışmalarından yansıyan görüntüler, ekiplerin çıplak elle siyanürlü toprakta çalışma yaptıklarını gösteriyor. Bu kare, saray rejiminin işçilerin yaşamını hiçe sayan küstahlığını birkez daha gözler önüne sermiştir.

Yılda bir ton altın çıkarmak için yapılan toprak aktarmasının ve dinamitle patlatmanın ortaya çıkan sonuçların faturasını katlayacağı ifade ediliyor.

Madende yaşanan facia göz göre göre geldi

Madenin yarattığı çevre felaketine karşı mücadele eden dernekler ve meslek odaları göçük tehlikesinden sık sık bahsediyorlardı. Defalarca uyarılmasına rağmen bunları dikkate almayan AKP-MHP rejimi katliam suçunu bile bile işlemiştir.

Anagold madenciliğin yüzde 80’i Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining’e ait, yüzde 20’si ise saray rejiminin büyüttüğü Çalık Grubu bünyesinde yer alan Lidya Madencilik’e ait.

Altın madeni işletilen yerde Bingöl Yedisu fay hattı bulunuyor.

Şirket, yıllardır siyanür liçi yöntemiyle madencilik yapıyor. Altının siyanürle yıkanması işlemine siyanür liçi adı veriliyor. Bu faaliyet sırasında ağır metaller açığa çıkıyor ve zehirli toprak birikintileri oluşuyor. Bilim insanları bu göçüğün yaşanmamasının imkansız olduğunu dile getiriyor.

Erzincan İliç’te altın madeni Fırat Nehri’nin ana kolu olan Karasu Nehri’nin 500 metre yakınında. Fırat Nehri dokuz şehir ve üç ülkeyi dolaşarak Basra Körfezi’ne dökülüyor. Siyanürlü toprağın nehre ulaşması durumunda yeraltı ve yüzey sularına karışarak bölgesel felaket yaratacaktır.

2021 yılında altın madeninde siyanürü taşıyan borudaki patlama nedeniyle siyanür ve sülfük asit İliç barajına akmıştı. Siyanür sızıntısı gerekçesiyle faaliyetine ara verilen tesise, 16,4 milyon TL ceza kesildi. Ancak saray rejiminin yol vermesiyle 23 Eylül 2022 tarihinde maden tesisi yeniden faaliyete açıldı. ÇED raporuna itiraz davası açıldı, ancak o sürede maden kapasite artırımına gitti. ÇED raporunda yer alan ifadelere göre tesiste, bir yılda 11 bin ton siyanür ve 122 bin ton sülfürik asit kullanılıyor.

Siyanür sızıntısı sonrası ödüllendirilen şirketin 2023 yılında 7.2 milyon dolar vergi borcu da silindi. Yani kesilen ceza, misliyle geri ödendi. Madenin bir diğer ortağı Çalık Holding ise AKP iktidarı döneminde hızla palazlandırılan kapitalistlerden biridir. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak 2007 yılında Çalık Holding’in genel müdürü olarak görev yaptı. Şirketin Pandora Belgeleri ile offshore hesapları ortaya çıkmıştı. Yani her yönüyle çirkefe batmış bir holgindi…

Çalık Holding TOKİ ihaleleri, enerji, inşaat, tekstil, medya vb. pek çok sektörde AKP iktidarının desteği ile büyütüldü. Rejimin sağladığı imkanların yanı sıra vahşi sömürünün de büyümede önemli bir payı var.

Katliamın yaşandığı gün enerji yasalarında değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifleri TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecekti. Enerji piyasasına ilişkin 15 maddelik bir torba yasa teklifi ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının uluslararası tekellerin yağmasına açacak düzenlemeler içeriyor.

Uluslararası şirketlere peşkeş çekilen yeraltı zenginlikleri, kapitalist tekellere verilen teşvikler, madenin bulunduğu sahanın dışında tüm bölgenin talanı, doğanın ve canlı yaşamın tehdidi, işçi sağlığının ve canının yok sayılması, alınmayan önlemler, alt yapı eksiklikleri, daha fazla kar için bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak asılmaması vb… Tüm bunlar AKP-MHP rejiminin Erzincan İliç’te göz göre göre katliam suçu işlediğini gözler önüne sermektedir.

 

İşçiler hakları için direnişte!

 

Konya Seydişehir Eti Alüminyum işçilerinin 6 Şubat’ta başlayan direnişi 14 Şubat’ta bitirildi. Sarı sendika Öz Çelik-İş’in işçilerin taleplerin arkasında durmaması ve patronun yüzde 56’lık sefalet zammı dayatmasına karşı iş bırakan işçilerin direnişi geceli gündüzlü sürdü. Öz Çelik-İş Sendikası işçilerin direnişlerinin 7. gününde, işçinin direnme iradesini yok sayarak Cengiz Holding’le arka kapılar arkasında protokol imzaladı. Buna göre, patronun sunduğu, 1000 TL’ye tekabul eden %62 oranında zam kabul edildi. Seydişehir işçilerinin direnme iradesi, bir kez daha sendika bürokratları eliyle kırıldı.

Gebze’de Petrol-İş üyesi Portakal Plastik işçilerinin uyarı eylemleri 17 Ocak’ta başladı ve 14 Şubat’ta anlaşma sağlandı. Patron, işçilerin toplu iş sözleşmesinde aldığı zammı daha önce verdiği ara zamlardan düşerek mahsup etmek istiyordu. 14 Şubat’ta yapılan açıklamaya göre anlaşma sağlandı.

Sakarya Hendek’te 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Burda Bebek’te patron, Petrol-İş’e üye olan 9 kadın işçiyi Kod-49 ile işten çıkardı. Kadın işçilerin direnişi, fabrika önünde sendikal haklarının tanınması ve yetki itirazının geri çekilmesi talebiyle 87 gündür devam ediyor. Sendika fabrikada yetki almayı başardı. Görüşmelerde anlaşma olmazsa yarın direniş greve dönüşecek.

Düzce ve Mersin’de Erciyas Boru işçilerinin grevi 15’inci gününde devam ediyor. Birleşik Metal-İş üyesi Erciyas Boru işçileri Düzce ve Mersin'de bulunan fabrikalar önünde grevi sürdürüyor. Grev alanına direnişçi işçilerin aileleri dayanışma ziyaretinde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Sputnik çalışanlarının grevi Süzer Plaza önünde 180 günü aşkındır sürüyor.

Bursa’da Şahinkul Makine sermayesi ile Birleşik Metal-İş arasındaki toplu sözleşme sürecinin tamamlanamamasının ardından işçiler greve başladı. Grev fabrikanın önünde 55 günü aşkındır devam ediyor.

İstanbul Tuzla Serbest Bölge’de bulunan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubenin yetkili olduğu HT Solar fabrikasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde patron düşük zam dayatmasında bulundu. İşçilerin yüzde 120 zam talebi için başlattığı eylemler sürüyor.